milieuvriendelijke beeldschermen - Kimeru

Milieuvriendelijke beeldschermen voor digital signage

Milieuvriendelijke beeldschermen voor digital signage

Milieuvriendelijke beeldschermen voor digital signage? Ze bestaan! En gelukkig maar, want de elektronische afvalberg is groter dan ooit.

Hieronder vertellen we je hoe milieuvriendelijke schermen ervoor zorgen dat je de ecologische voetafdruk van je digital signage beperkt kunt houden. Maar eerst zoomen we in op de omvang en de impact van e-waste.

Lees je mee?

De impact van elektronisch afval

In Europa wordt elk jaar zo’n 5 miljoen ton elektronisch afval of e-waste gegenereerd. 5. Miljoen. Ton. Een groot deel van dat afval wordt niet gerecycleerd.

En ook in de rest van de wereld wordt heel wat e-waste geproduceerd. Zo bracht een studie van denktank United Nations University aan het licht dat het volume van het elektronisch afval tussen 2010 en 2015 steeg met 63%.

De risico’s voor het milieu zijn erg groot. Allereerst bevatten heel wat elektronica schadelijke stoffen zoals lood, kwik en indium.

Maar ook de niet giftige onderdelen, bijvoorbeeld plastic behuizingen, vervuilen ons leefmilieu – we kennen ondertussen allemaal de plasticsoep in de Grote Oceaan.

De ecologische voetafdruk van digital signage

De meeste wetenschappelijke studies en rapporten focussen op toestellen voor persoonlijk gebruik zoals smartphones en huishoudelektro. Maar natuurlijk dragen ook beeldschermen voor professioneel gebruik bij aan de elektronische afvalberg.

En hoewel er ondertussen goede procedures werden ontwikkeld voor de recyclage van LCD-schermen, wordt een belangrijk deel van deze beeldschermen niet of incorrect gerecycleerd.

En dan hebben we het nog niet gehad over energieverbruik: beeldschermen verbruiken immers heel wat energie, zeker als ze dag én nacht ingeschakeld worden.

Digital signage heeft gelukkig ook goede kanten. Zo laten beeldschermen je toe om reclame- en andere boodschappen aan te passen zo vaak je maar wil. Je produceert dus minder afval in de vorm van drukwerk.

Maar om de ecologische voetafdruk van digital signage écht te beperken, is er meer nodig. Gelukkig worden er vandaag door verschillende fabrikanten milieuvriendelijke beeldschermen voor digital signage geproduceerd.

We zetten voor jou op een rij hoe zulke schermen je kunnen helpen om jouw ecologische voetafdruk klein te houden.

Milieuvriendelijke beeldschermen voor digital signage

Milieuvriendelijke beeldschermen zijn beeldschermen van hoge kwaliteit

Het meest kwetsbare onderdeel van een beeldscherm is de voeding. Milieuvriendelijke beeldschermen van hoge kwaliteit hebben een voeding die ontworpen wordt om minstens 50.000 uur of meer dan 5 jaar mee te gaan. Bij beeldschermen voor consumenten is dat slechts 20.000 uur.

Verder treedt bij elk beeldscherm over de jaren heen een vermindering in lichtsterkte op, maar daar hebben beeldschermen van hoge kwaliteit dankzij slimme technologie veel minder last van.

Een beeldscherm van hoge kwaliteit gaat dus langer mee. Dat klinkt misschien logisch, maar het is belangrijk om hier toch even bij stil te staan. Want als je schermen langer meegaan, moet je ze minder snel vervangen.

Zo belanden milieuvriendelijke beeldschermen minder snel op de elektronische afvalberg. En de schadelijke stoffen en het plastic van je beeldschermen komen dus minder snel in ons leefmilieu terecht.

Dat je beeldschermen van hoge kwaliteit minder snel moet vervangen, maakt ze bovendien ook economisch interessant. Milieuvriendelijke beeldschermen zijn dan wel duurder, maar het verschil in aankoopprijs verdien je terug door hun langere levensduur.

Zo zijn milieuvriendelijke beeldschermen niet alleen goed voor de ecologische voetafdruk van je digital signage, maar ook voor je portemonnee.

Milieuvriendelijke beeldschermen gebruiken minder schadelijke materialen

We mogen ons natuurlijk geen illusies maken: ook milieuvriendelijke beeldschermen die langer meegaan, bevatten nog steeds heel wat schadelijke materialen en een hoop plastic. Toch hebben sommige fabrikanten al vooruitgang geboekt.

Zo gebruiken heel wat producenten bijvoorbeeld geen kwik meer in hun beeldschermen. Kwik is namelijk erg giftig en gevaarlijk voor ons leefmilieu. Dit maakt het ook makkelijker om de schermen op een juiste manier te recycleren.

Milieuvriendelijke beeldschermen verbruiken minder energie

Milieuvriendelijke beeldschermen voor digital signage verbruiken eerst en vooral minder energie bij normaal gebruik.

Dat heeft deels te maken met hun backlight, oftewel de lampjes die ervoor zorgen dat je beeldscherm verlicht wordt. Milieuvriendelijke beeldschermen hebben meestal een LED backlight, dat minder energie consumeert dan andere soorten backlight.

Ook voeren milieuvriendelijke beeldschermen de warmte die opgewekt wordt tijdens hun gebruik efficiënter af. De lagere temperatuur zorgt er niet alleen voor dat de schermen langer meegaan, maar ook dat ze minder energie verbruiken.

Sommige schermen hebben ook een aantal andere eigenschappen die toelaten om nog meer energie te besparen. Zo hebben ze soms sensoren die het omgevingslicht meten en de lichtsterkte van het scherm verminderen wanneer de omstandigheden dat toelaten.

Een ander voorbeeld is een sensor die fysieke activiteit in de buurt van het scherm waarneemt. Komen er gedurende een bepaalde tijd geen mensen in de buurt van het beeldscherm? Dan schakelt het beeldscherm zichzelf uit tot het opnieuw beweging detecteert.

Milieuvriendelijke beeldschermen laten je zelf het energieverbruik aanpassen en je CO2-uitstoot monitoren

Milieuvriendelijke schermen voor digital signage hebben vaak een ecologische stand of eco mode. In deze stand verbruiken de schermen nog minder dan normaal, al heeft dat wel een keerzijde: je afbeeldingen worden iets minder helder weergegeven.

Sommige schermen laten je ook toe om op voorhand te plannen op welke tijdstippen ze meer of minder lichtsterkte inzetten.

Zo kan je ervoor kiezen om je schermen tijdens drukke momenten op volle kracht te laten draaien en op rustigere momenten automatisch de eco-stand laten inschakelen.

Tot slot hebben sommige schermen ook een ingebouwde teller die het energieverbruik van je schermen meet. Zo kan je je CO2-uitstoot monitoren en het gebruik van je beeldschermen daarop aanpassen.

Kimeru kiest resoluut voor milieuvriendelijke schermen voor digital signage

Kimeru gaat er voluit voor om de ecologische voetafdruk van digital signage te beperken. Daarom gebruiken we steeds milieuvriendelijke beeldschermen van hoge kwaliteit. En we programmeren je schermen steeds zo dat ze enkel aanstaan tijdens de momenten waarop dat voor jou relevant is.

Het is mooi meegenomen dat we onze klanten hierdoor ook helpen om op de lange termijn te besparen door de langere levensduur en een lagere energiefactuur.

Ben jij verkocht voor onze digital signage-oplossingen met milievriendelijke beeldschermen? Contacteer ons dan meteen. We maken graag tijd voor jou én voor ons leefmilieu!

Tags:


Heb je vragen of interesse in onze diensten? Neem contact op of bezoek onze showroom!