Wat is de levensduur van je beeldscherm voor digital signage?

Over helderheid, gebruik en kwaliteit

Goede digital signage-beeldschermen vragen een grote investering. Het is dus niet meer dan logisch dat je graag wilt weten hoelang ze meegaan.

Een fabrikant zal vaak sterke claims maken over de levensduur van zijn beeldschermen voor digital signage, maar zulke claims zijn slechts geldig onder bepaalde gebruiksvoorwaarden.

Verwarrend? Dat vinden wij ook. Daarom lijsten we voor je op welke factoren bijdragen tot de levensduur van een beeldscherm, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

De reële levensduur van je beeldscherm

Een fabrikant zal vaak sterke claims maken over de levensduur van zijn beeldschermen voor digital signage. Die levensduur wordt meestal uitgedrukt in uren.

Maar om een idee te krijgen van de reële levensduur van je beeldscherm in jaren, moet je rekening houden met minstens 3 factoren:

  • De helderheid waaraan je uitzendt;
  • Hoeveel uur per dag je scherm wordt ingeschakeld;
  • De kwaliteit van je beeldscherm.

Hieronder gaan we dieper in op elk van deze factoren.

1. Levensduur beeldscherm: helderheid

Een eerste belangrijke factor bij het bepalen van de levensduur van een beeldscherm is de helderheid of brightness.

Die wordt meestal uitgedrukt in cd/m2oftewel candela per vierkante meter. De minimale helderheid die wordt aangeraden voor digital signage is 300 cd/m2.

Het zal je misschien verbazen, maar de maximale helderheid van een beeldscherm neemt stelselmatig af gedurende de levensloop van dat scherm en dat geldt even goed voor professionele beeldschermen.

Hieruit volgt dan ook dat een beeldscherm met een hogere maximale helderheid langer meegaat. Het duurt bij zo’n scherm immers langer voor de maximale brightness afneemt tot minder dan 300 cd/m2.

Een extra tip: je kan de levensduur van een scherm met een hoge maximale helderheid nog verlengen door de helderheid manueel te verlagen.

Een scherm met een maximale brightness van 700 cd/m2gaat dus langer mee als je uitzendt aan 400 cd/m2. Als bonus bespaar je ook nog eens op je energiefactuur.

2. Levensduur beeldscherm: uren gebruik

De levensduur van een beeldscherm hangt verder ook samen met hoeveel uur per dag het gebruikt wordt.

Sommige schermen voor professioneel gebruik zijn gemaakt om 24 uur per dag ingeschakeld te zijn, terwijl andere gemaakt zijn voor een lager aantal gebruiksuren per dag.

Maar ook al heb je een scherm dat berekend is op continu gebruik, als je het minder uren per dag gebruikt zal het ook een hogere levensduur hebben.

En dat is opnieuw goed voor je portemonnee.

3. Levensduur beeldscherm: kwaliteit

Algemeen kunnen we stellen dat de levensduur van een beeldscherm van hoge kwaliteit hoger is dan die van eentje van lage kwaliteit. Dat klinkt logisch.

Toch laten mensen zich vaak verleiden tot het kopen van schermen van minder goede kwaliteit. En dat heeft alles te maken met de aankoopprijs, want kwaliteit kost geld.

Maar als je de initiële investering kan maken, loont het ook financieel om een beeldscherm van hogere kwaliteit te kopen.

Doordat het langer meegaat, moet je het immers minder snel vervangen en moet je dus minder vaak investeren in nieuwe beeldschermen. Bovendien ligt het energieverbruik van schermen van hoge kwaliteit ook lager.

Schermen van hoge kwaliteit zijn dus goed voor je portemonnee én voor het milieu. Bovendien krijg je vaak een langere garantie, tot wel 5 jaar.

Conclusie

Om de reële levensduur van een beeldscherm voor professioneel gebruik te weten, kan je niet zomaar afgaan op de aanbeveling van de fabrikant.

Je moet immers rekening houden met de helderheid van je scherm én hoeveel uur per dag je het gebruikt.

Daarnaast is het op lange termijn beter om te investeren in beeldschermen van hoge kwaliteit. Die gaan immers langer mee waardoor je minder snel moet investeren in nieuwe schermen.

Heb je nog vragen of wil je persoonlijk advies bij de keuze van je beeldschermen? Contacteer ons gerust. We helpen je graag verder.

Heb je vragen of interesse in onze diensten? Neem contact op of bezoek onze showroom!