Kies je best voor een beeldscherm met plastic of metalen behuizing?

De voor- en nadelen van een plastic of metalen behuizing

Wanneer je een beeldscherm koopt voor je digital signage, heb je de keuze tussen een plastic of metalen behuizing. Het verschil tussen de 2 is belangrijker dan je op het eerste gezicht zou denken.

Kimeru raadt meestal aan om te kiezen voor een beeldscherm met een metalen behuizing. Wil je weten waarom dat volgens ons een slimme keuze is? Ontdek hieronder 6 voor- en nadelen van beide materialen.

6 voor- en nadelen van een plastic of metalen behuizing voor je digital signage

1. Een scherm met metalen behuizing gaat langer mee

Een goede hittegeleiding is erg belangrijk voor je beeldschermen. Hitte en temperatuurschommelingen zijn namelijk schadelijk voor de elektronica in je schermen, en kunnen zorgen voor storingen en de levensduur van je schermen gevoelig verkorten.

Een metalen behuizing voert hitte goed af terwijl een plastic behuizing de hitte net vasthoudt. Een metalen beeldscherm vertoont dus minder makkelijk storingen en gaat langer mee dan een plastic scherm.

2. Een metalen behuizing is veiliger

Metaal is niet alleen een betere warmtegeleider dan plastic, het heeft ook een erg hoog smeltpunt en is niet brandbaar. Plastic is daarentegen erg ontvlambaar en laat gevaarlijke chemische stoffen vrij wanneer het brandt.

Wanneer er brand ontstaat is een beeldscherm met metalen behuizing met andere woorden veiliger voor je klanten en personeel dan een plastic beeldscherm. Een metalen scherm maakt het dan ook makkelijker om aan de regelgeving rond brandveiligheid te voldoen.

3. Een metalen behuizing heeft een betere elektromagnetische compatibiliteit (EMC)

Elektronische apparaten stoten elektromagnetische straling uit. Deze straling kan het correct functioneren van andere apparaten hinderen. Daarom werd in de Europese Unie de Electromagnetic Compatibility Directive of EMC uitgewerkt, die vastlegt hoeveel straling een toestel mag uitstoten.

Een metalen behuizing houdt beter elektromagnetische straling tegen dan een plastic behuizing. Daardoor kun je met een beeldscherm met metalen behuizing makkelijker een gunstig EMC bereiken. Om hetzelfde EMC te bereiken, moet een plastic behuizing veel dikker zijn, wat het beeldscherm zwaarder maakt.

4. Een metalen behuizing is vormvaster

Een metalen behuizing kan met meer precisie op maat gemaakt worden dan een plastic behuizing. Door de stijfheid van het materiaal is een metalen behuizing bovendien ook vormvaster.

En dat is niet zomaar een detail. Denk maar aan grote installaties zoals een videowall: zelfs de kleinste kier tussen de verschillende modules kan ervoor zorgen dat de hele videomuur er slordig gaat uitzien.

5. Een metalen behuizing is ecologischer

Metaal is 100% recycleerbaar. Het kan keer op keer herbruikt worden zonder de eigenschappen van het materiaal te veranderen. Plastic daarentegen is niet altijd (helemaal) recycleerbaar.

Bovendien is het recycleren van plastic een moeilijker proces en is gerecycleerd plastic vaak van lage kwaliteit, waardoor het slechts een beperkt aantal mogelijke toepassingen heeft. Een beeldscherm met metalen behuizing is dus ecologischer dan een beeldscherm met plastic behuizing.

6. Een metalen behuizing is duurder

Is een metalen behuizing dan op alle vlakken voordeliger dan een plastic behuizing? Nee. Een beeldscherm met een metalen behuizing is namelijk duurder dan een scherm met plastic behuizing.

Let wel op: het gaat hier over de initiële aankoopprijs. Door de langere levensduur van een beeldscherm met metalen behuizing, verdien je het verschil namelijk makkelijk terug over de jaren heen.

Meer weten?

Zoals je kunt lezen is een beeldscherm met metalen behuizing duurzamer, kwaliteitsvoller en veiliger dan een scherm met plastic behuizing. Maar plastic is wel goedkoper dan metaal.

Wil je meer weten over de voordelen van metaal versus plastic voor jouw digital signage? Aarzel dan niet om ons te contacteren. We beantwoorden je vragen met veel plezier!

Heb je vragen of interesse in onze diensten? Neem contact op of bezoek onze showroom!